VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
KARLSTAD
SV

Astrid sade upp sig och startade eget

Astrid Iderström Lidén har låtit sitt stora intresse för träning, styrka och personlig utveckling visa vägen vid ett flertal stora vägskäl. För några år sedan bytte hon stad och inriktning på universitetet – från bygghantverkare i Mariestad till Idrottsvetare i Karlstad, och nu senast sade hon upp sig från sin tjänst som PT och gruppträningsinstruktör för att driva egen verksamhet och öppna dörren för andra som är sugna på att komma igång med träningen.

Hej Astrid! Berätta lite om dig. Vem är du?

— Hej! Jag är alldeles snart färdig idrottsvetare och driver egen firma inom personlig träning, gruppträning och coachning. Träning har alltid varit väldigt viktigt för mig. Jag har till exempel spelat fotboll länge men aldrig riktigt tänkt att jag skulle kunna jobba med det.

Det var när hon började plugga till byggnadshantverkare i Mariestad som intresset och nyfikenheten blev till nödvändighet och passion.

— Jag fick stora problem med ryggen. Ryggskott på ryggskott. Jag hade nästan alltid ont och insåg efter ett tag att det här inte kommer att hålla i längden. Där blev det uppenbart för mig hur viktigt det är med träning och att hålla kroppen stark. Sedan hade jag lite tur. Jag hittade ett sammanhang med en jättefin gemenskap på en tyngdlyftarklubb, och det visade sig att Mariestad har flera av Sveriges bästa tyngdlyftare på damsidan.

Förälskade du dig i träningen där?

—Ja, det gjorde jag faktiskt. Jag upptäckte att jag tycker att allt som har med träning att göra är kul. Jag kommer ihåg att jag låg i sängen innan jag skulle sova och aktiverade olika muskelgrupper, som om jag förberedde mig för ett visst lyft. Det fanns inte riktigt samma motivation kring studielitteraturen kan man säga.

Och nu bor du i Karlstad och pluggar till idrottsvetare. Hur ser du på träning idag?

—Vi behöver höja aktivitetsgraden i Sverige överlag. Det vet vi. Det är jätteviktigt med fysisk aktivitet, men det gäller att hitta sitt individuella ”varför”. Varför ska just du hålla på med träning? Det kommer att avgöra om du orkar hålla i även när motivationen sjunker eller inte. Det gäller att hitta någonting som är tillräckligt kul för att orka och hålla i över en längre tid, så att man faktiskt får se eller uppleva resultatet av träningen.

Du som jobbar med träning, kan du tappa motivationen och orken ibland?

—Absolut, det kan hända. Jag kan ha perioder där jag är tröttare än vanligt eller inte orkar motivera mig. Men jag brukar kunna påminna mig själv om att det här är något jag behöver göra för att må bra, och då blir träningen av ändå. Jag tror inte på att vänta på motivationen. Den kommer inte att komma av sig själv. Dessutom har jag aldrig ångrat ett träningspass efteråt.

Nu har du startat och driver sedan tre månader tillbaka Idelid. Varför bestämde du dig för att starta eget?

—Jag startade eget företag för att kunna erbjuda träning på mina egna villkor. Att få jobba på ett sätt som jag verkligen står bakom till 100 procent. Jag upplever att det behövs en plats för kvinnor, i synnerhet i styrkevärlden, så jag har valt att rikta mig lite mer mot den målgruppen i form av exempelvis mammagrupper. Men framförallt är det viktigt att det ska kännas tillgängligt och möjligt att börja träna, oavsett vad man har för mål. Jag vill sänka tröskeln och är gärna vägen in i den här världen, så att fler får uppleva hur otroligt givande det är, det mentala, det fysiska och gemenskapen. Träning handlar ofta om kroppsideal och det har historiskt inte varit helt okej för kvinnor att ägna sig åt styrketräning. Det har varit ett manligt ideal att vara stark och bygga muskler. För min del, när jag började med styrkelyft, så handlade det mycket om att se på kroppen som kapabel och stark. Det händer någonting där, när man ändrar synen på sin egen kropp, och det är någonting som jag verkligen vill föra vidare till andra.

Fanns det några utmaningar för dig med att starta eget?

—Det var lite läskigt såklart. Jag hade ju ändå en anställning som jag skulle bli tvungen att säga upp mig från för att kunna ägna mig åt det här, men jag kände att jag ville lägga den här tiden på att bygga upp något eget istället, och göra det på mitt sätt. Men jag måste säga att det blev 100 % mindre läskigt på grund av Drivhuset. Jag är inte säker på att jag hade startat utan er faktiskt. Verksamt.se är en bra sida och en bra resurs, men det är ändå väldigt mycket man måste håll koll på, och det hjälpte att prata med någon som dessutom driver eget själv.

Skulle du rekommendera andra att prova?

—Absolut! Det stora hindret för min del, och det tror jag gäller många, är det här med skatter och moms och myndigheter, men man lär sig! Så länge man har koll på sin ekonomi och inte rör ihop sina papper så är det inte farligt. Sånt ska inte vara ett hinder för att starta. Så, ja! Jag tycker absolut att man ska våga.

/Om du vill ta kontakt med Astrid Iderström Lidén eller gå med i någon av hennes träningsgrupper, besök: https://www.idelid.com eller följ henne på Instagram och Facebook @idelidtraning/

Relaterade historier

Se alla historier

Varför är entreprenörskap viktigt?

Entreprenörskap en en stor del av vårt samhälles utveckling. Det kan ge...

Läs mer

Starta eget medan du studerar

Borde jag vänta med att starta eget företag tills efter jag har...

Läs mer

Carolinn Arneng är Drivhusets nya verksamhetsledare

Carolinn Arneng började i Mars hos oss på Drivhuset Karlstad som projektledare....

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!