VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
KARLSTAD
SV

Entreprenörer: Födda eller skapade?

Finns det dem som är födda till att bli entreprenörer? Vi på Drivhuset tror att alla kan bli entreprenör även om vissa personer har fördelen med ett visst driv redan från födseln. Vår kompetensutvecklare Cecilia Cekestrand diskuterar om hur hon tänker om saken och delar sina upplevelser från sin roll som egenföretagare.

– Jag har fått höra i hela mitt liv att jag är en entreprenör. Detta har jag slagit bort för jag har inte varit min bild av en entreprenör. För mig har en entreprenör varit någon som skapar stora företag över hela världen. De senaste åren har jag mer förstått vad folk menar när de säger till mig att jag är en sådan entreprenör. Det är då mer att jag är rätt bra på att hitta lösningar, komma på idéer och komma vidare. Det handlar mer att jag är mycket som en säljare, säger Cecilia

I Drivhuset pratar man om att en entreprenör är någon som skapar värde för någon annan, vilket är en tolkningsfråga vad det innebär. På ett sätt är alla människor redan är entreprenörer i någon form. Om man tänker att entreprenörskap handlar om att skapa värde för någon annan så kan man tänka att det även gäller ens familj, vänner och kollegor.

Med rätt stöd och rätt förutsättningar kan man bli entreprenör om man vill. En bra sak är att ha koll på sina styrkor och svagheter så att man kan jobba på de bitar som saknas. En person som verkligen behöver struktur och trygghet kanske inte kan starta företag på samma sätt som någon som inte delar det behovet. Alla människor är olika och har olika behov, därför är det så bra att det finns flera olika sätt att starta företag. Kanske ska man starta tillsammans med någon annan, man får anpassa företagsformen utifrån personen.

Kan man vara född till att bli entreprenör?
– Jag tänker att alla har ju olika personligheter, färdigheter och talanger. Entreprenör i den bemärkelsen att man startar och driver företag kanske inte passar alla direkt från födseln. Jag tror dock att alla kan bli entreprenörer, alltså att en entreprenör kan skapas. Eftersom att jag tidigare inte har sätt mig själv som en entreprenör, men nu är jag ju det eftersom jag har ett eget företag helt enkelt. När folk sa att jag var en entreprenör innan så jobbade jag som verksamhetsledare eller projektledare, och det var ju en typ av entreprenör och nu är jag det på ett annat sätt. Min röda tråd är att jag alltid har skapat värde för andra människor i mitt arbete både genom produkter och mer abstrakta saker som stöd och hjälp, säger Cecilia

Vad hade du sagt till någon som inte känner sig som en entreprenör?
– Jag hade ställt motfrågan: vad är en entreprenör för dig? Då kanske personen efter att ha blivit tvungen att tänka över ordet till slut kommit på att det är hen visst det. Varje persons definition av ordet entreprenör bygger på tidigare erfarenheter, denna bilden kan behövas spräckas. Känner du att du inte är en entreprenör kanske du måste sätta dina egna ord på vad entreprenörskap är, säger Cecilia

Det sägs att alla människor är lite pessimistiska. Det beror på att vi tack vare pessimism har överlevt. Hade vi inte varit lite försiktiga och eftertänksamma hade mänskligheten dött ut. Så att känna osäkerhet och tvivel behöver inte vara någonting dåligt. Så länge osäkerheten blandas med den mer äventyrliga sidan så kan vi ta oss framåt 

Är du osäker på om du är en entreprenör? Kom till oss på Drivhuset så hjälper vi dig att hitta entreprenören inom dig!

Text: Cecilia Cekestrand och Matilda Greén

Relaterade historier

Se alla historier

Varför är entreprenörskap viktigt?

Entreprenörskap en en stor del av vårt samhälles utveckling. Det kan ge...

Läs mer

Starta eget medan du studerar

Borde jag vänta med att starta eget företag tills efter jag har...

Läs mer

Carolinn Arneng är Drivhusets nya verksamhetsledare

Carolinn Arneng började i Mars hos oss på Drivhuset Karlstad som projektledare....

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!