VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
KARLSTAD
SV

Entreprenörskap utan gränser

Alla företag drivs inte av vinst, iallafall inte i den ekonomiska betydelsen. Det finns företag och organisationer som drivs av etik, av att hjälpa andra. Om du vill hjälpa människor och starta eget företag på samma gång så varför inte? I denna artikeln berättar Oskar Nyström som är kompetensutvecklare på Drivhuset om hur du kan driva företag och förändra världen. 

Det första man bör fråga sig när man ska starta är ”varför vill jag ha det här företaget?” Och ”vad vill jag göra?”. Vet man från början att man bara vill jobba ideellt så kan man starta företag genom formen ideell förening. Detta är som vilket annat företag som helst förutom att syftet inte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen till skillnad från en ekonomisk förening. Så syftet ska inte vara att ta ut vinst. Detta betyder dock inte att vi inte ändå måste få in pengar för att bedriva verksamheten. Ta till exempel ett fotbollslag. Det är inte helt omöjligt att man ser ett fotbollslag vara ute och sälja majblommor, bingolotter eller liknande. Det gör inte dem för att deras tränare ska bli rika, utan det gör dem för att kunna åka på läger, kunna ta buss till sina matcher etc. 

Om man har haft någon typ av företag förut kan det vara lättare att förstå skillnaden mellan olika företagsformer än om man inte haft det. Har man aldrig haft företag kan vi rekommendera att ni kommer till oss på Drivhuset och pratar om vad som ingår i företagande eller gå in och läs på verksamt.se och läs. 

Kan man verkligen få allt?
Någonting som är intressant är att många av de vi träffar på Drivhuset, särskilt studenter som är vana att leva på 10 000kr i månaden, har en vilja att göra samhället bättre. De kanske brinner för miljön till exempel. Men många av dem  tycker då att tanken på att hitta på en idé som förbättrar miljön och gör att de tjänar pengar är lite ful. Som att det goda i att kämpa för miljön tas bort av att de samtidigt tjänar på det. Detta är någonting som vi måste prata mer om. 

Om du kan tjäna pengar på det du är bra på och samtidigt göra samhället eller världen bättre så är det bara positivt. Alternativet är att du när du är färdig med dina studier måste skaffa jobb någon annanstans och sedan på kvällen driva din idé om att förbättra samhället framåt. Det är bättre för dig och alla andra om du istället kan jobba heltid med det här och faktiskt dra in en lön samtidigt som du innoverar inom en miljöförbättring eller liknande. Det är vanligt att man har visionen att man ska vara en hjälte, man ska offra sig annars gills det inte. Men det är ofta onödigt. 

Oavsett om du vill starta en ideell förening eller göra världen bättre och tjäna pengar genom en annan företagsform så har eget företagande sina fördelar. Att starta eget företag ger dig chansen att bygga exakt den organisation du vill ha. Är du anställd någonstans så blir du förhoppningsvis det för att du tycker om det företaget/organisationen, för att du delar deras värderingar och åsikter. Men om du är egen så är det du som ansvarar för allt, du bestämmer vad pengarna du drar in ska läggas på etc. Detta passar inte alla men de det passar för är det en stor fördel. Dessa personer brukar ha det svårare att ställa sig i ledet och bara göra det någon annan har bestämt.

Har du några frågor eller vill börja din resa mot att förbättra världen så boka en vägledning med oss på Drivhuset!

Text: Oskar Nyström och Matilda Greén

Relaterade historier

Se alla historier

Hur lär jag känna min målgrupp?

SPIN-metoden är en metod vi ofta använder på Drivhuset. Här berättar vår...

Läs mer

Hur gör jag om min podcast till ett företag?

I den här artikeln tänker Oskar Nyström (ljudproducent och egenföretagare i Studio...

Läs mer

Varför är entreprenörskap viktigt?

Entreprenörskap en en stor del av vårt samhälles utveckling. Det kan ge...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!