VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
KARLSTAD
SV

Gemensam innovation på allas villkor

Foto: Erik Axelsson Omsford/Drivhuset

Sluta sätta käppar i hjulen för nya tekniska och innovativa perspektiv. Börja istället lyfta fram och involvera de röster som i vanliga fall tystas ned. Tillsammans är vår kollektiva tankekraft betydligt starkare än den vi kan uppnå på individnivå, men bara om vi inkluderar allas perspektiv. Så skulle man kunna summera Idun Isdrakes budskap under Digital Nightmare, ett evenemang som samarrangerades av Karlstads universitet, Drivhuset, UF Värmland, The Great Journey, Karlstads kommun och DigitalWell Arena.

Fredagen den 13 mars blev ingen otursdag för besökarna på Digital Nightmare i Aula Magna, Karlstads Universitet, trots osäkerhet kring COVID-19. Eventet genomfördes genom att många av besökarna deltog och kunde ställa frågor via länk.

Andreas Stjärnhem, Creative Director på Sticky Beat, inledde dagen med att bland annat prata om digitalisering i palliativ vård – alltså vård i livets slutskede. Han fokuserade framförallt på reaktionerna han får när han berättar om hur digital teknik kan göra det mänskligare att vara med om det mest mänskliga som finns: att dö.

”Vad fan, ska det bli Facebook av döden?”, är en vanlig reaktion från den som tycker att den digitala utvecklingen går för fort.

Därefter var det dags för Idun Isdrake att äntra scenen. Att försöka sätta en titel på henne (som föreläsare, innovatör eller spelskapare) skulle inte räcka. Enklast är kanske att besöka hennes hemsida för att få en rättvis bild:

Föreläsningen tog avstamp i hur berättande, konst, spel, kultur och historia från då och nu möts i vår analoga och digitala verklighet. Var står vi nu? Vart är vi på väg? Och visst är det intressant att de populärkulturella referenser vi fortfarande tar del av på filmer och i spel egentligen härstammar från många tusen år av historia?

Visste du att spelet är äldre än boken? Ur det perspektivet blir det eventuellt märkligt att digital eller interaktiv kultur fortfarande har svårare att accepteras som konst än det som vi traditionellt har kommit att acceptera som just konst. Idun Isdrake har själv många år av erfarenhet i ämnet och det var både skrämmande och inspirerande att höra om hur svårt hon haft att finansiera sina egna initiativ för att stärka medborgarrätten och inkludera fler perspektiv. I synnerhet när det stod i bjärt kontrast till snävheten i den demografi som i vanliga fall tar beslut kring vad vi som samhälle ska satsa pengar på.

Politik, etik och kultur samsades med maskiner, människor och fantasi i en föreläsning som både inspirerade och engagerade, och förhoppningsvis kände besökarna att den digitala mardrömmen kanske inte är så farlig trots allt (kanske rentav en dröm?). Allt handlar om vilket perspektiv vi tittar ur.

Text: Oskar Nyström/ Drivhuset

Foto: Erik Axelsson Omsford/Drivhuset
Foto: Erik Axelsson Omsford/Drivhuset
Foto: Erik Axelsson Omsford/Drivhuset

Relaterade historier

Se alla historier

En idéspruta som vill skapa värde

Simon Byström är en riktig idéspruta som alltid velat starta företag, just...

Läs mer

Han har hela paketet

Vi har fått chansen att prata med Johan Johansson som håller på...

Läs mer

Drivhuset Karlstads senaste tillskott

Idag den 1 september får vi en ny kollega. Josefin Danielsson börjar...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!