VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
KARLSTAD
SV

Starta eget medan du studerar

Borde jag vänta med att starta eget företag tills efter jag har tagit examen eller kan jag börja redan nu? Det finns flera fördelar med att starta företagsresan redan under studietiden. Carolinn Arneng som är verksamhetsledare på Drivhuset Karlstad berättar varför hon är glad att hon inte väntade med att starta företag.

Det finns egentligen bara fördelar med att starta eget medan du studerar. En av fördelarna med att studera är att du i viss mån har möjligheten att styra över din tid, vilket öppnar upp möjligheten att göra annat vid sidan om studierna. Självklart beror det lite på vad du studerar och hur mycket tid du behöver lägga på studierna.

– Jag vill gärna satsa stort från början men det kan vara svårt främst på grund av det ekonomiska, att starta eget har ofta en ganska lång uppstartsträcka. Det kan därför vara en fördel att starta medan du har CSN och studiebidrag eftersom du då har en stabil inkomst som gör att du kan starta företag utan att det är på bekostnad av ekonomin. Det tycker jag har varit en stor fördel, säger Carolinn.

Det finns möjlighet att finansiera en företagsstart på olika sätt, men det är inte alla lösningar som är lätt att få till. Ofta behöver du ha något sidojobb när du startar för att täcka upp för de utgifter du har. Behovet av finansiering påverkas såklart också beroende på vilken idé du har. Vissa idéer kostar mer pengar att genomföra och som student finns det exempelvis stipendium att söka som kan användas till utveckling av din idé.

Utnyttja studietiden
Bara för att du startar företag behöver det inte betyda att du registrerar det direkt. Du kan till exempel jobba med din affärsidé som ett examensarbete och kanske genom studierna göra en marknadsundersökning för att testa din idé. På så vis sår du fröet under studietiden för att sedan jobba vidare med din affärsidé efter examen. Studierna kan på så sätt vara en möjlighet att på skoltid utvecklas som egenföretagare. 

– Ytterligare en fördel är nätverket du får som student. Du kan exempelvis använda din klass som en testgrupp för att få feedback på din idé. Du kan använda ditt nätverk på många bra sätt, säger Carolinn.

Om tiden inte räcker till
När du startar företag är det oftast inom ett område som du brinner mycket för, vilket gör att det blir lättare att ta dig tid för att utveckla idén framåt. Tycker du att det du gör är kul har du kanske inte någonting emot att jobba sena kvällar. Det gäller helt enkelt att se till att du får loss tid att ägna åt ditt företag. Sedan är det en bra ide att leta efter lösningar där du kan kombinera företagandet och studierna för att slå två flugor i en smäll. 

– Du borde inte vänta med att starta eget företag tills du har tagit examen för att det är så kul och du lär dig så mycket längst vägen! Många väntar för att de är osäkra på om idén fungerar, men om man inte testar så får man aldrig veta svaret, säger Carolinn.

Det kan vara så att du testar och märker att din idé inte fungerar, men då har du i alla fall gett det chansen. Då kan du släppa idén, utveckla den vidare eller komma på en ny idé. Många väntar också på grund av rädsla, men jag tror att det är viktigt att testa och ge det chansen. Oavsett resultatet av din idé så kommer du att lära dig massor som du kommer att få stor nytta av i framtiden!

Varför vänta med att starta företag till efter studierna? Hör av dig till oss på Drivhuset så hjälper vi dig att komma igång redan nu. 

Text: Matilda Greén och Carolinn Arneng

Relaterade historier

Se alla historier

Varför är entreprenörskap viktigt?

Entreprenörskap en en stor del av vårt samhälles utveckling. Det kan ge...

Läs mer

Carolinn Arneng är Drivhusets nya verksamhetsledare

Carolinn Arneng började i Mars hos oss på Drivhuset Karlstad som projektledare....

Läs mer

Astrid sade upp sig och startade eget

Astrid Iderström Lidén har låtit sitt stora intresse för träning, styrka och...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!